Lite intressant läsning om skateboardens historia

Tjena gänget!

Hoppas att ni alla haft en grym söndag. Jag har definitivt haft det, varit ute och trixat med skateboarden. Som ni vet så är ju skateboarding en av mina favorit saker så jag tänkte dela med mig av lite rolig och intressant info kring sporten!

Skateboarding uppstod genom en uppfinning som en surfare i Kalifornien tog fram och genomgick många omvandlingar tills den fick den formen och tekniken som vi idag känner till. Det var i Kalifornien vid slutet av 50-talet, när det inte fanns några vågor vid kusten, som en surfare försökte härma surfmanövrer endast på asfalten, genom att ha placerat några hjul på en träplanka. I början så kallades därför skateboarding för “trottoar-surfning”.

Roller Derby var den första skateboarden att tillverkas och säljas, vilket skedde 1959. Initialt såldes brädan som en leksak, och var tillverkad med stålhjul som man gled fram på. Denna brädan var antagligen inte den säkraste varianten och orsakade därför många olyckor vilket ledde till att försäljningen störtade. Detta ledde i sin tur till att sorten förlorade sin trovärdighet.

Visste ni att namnet skateboard uppstod först 1963 när det redan fanns många trottoar-surfande utövare? Det var dessa personer som skapade en identitet för sporten, med manövrer som är karakteristiska än idag. Under 60-talet var skateboarden fortfarande helt sammankopplat med surfning och påverkades av denna sport.

Så med andra ord har skateboarding mycket att tacka de gamla surfarna från 50- och 60-talet i Kalifornien för. Tänk vad häftigt att de var på grund av ett hav utan vågor som behovet av en skateboard uppstod. Kanske drar jag dit någon dag och surfar på en häftig våg, just för att känna hur det är att balansera på vattnet istället för asfalt. Kanske möter jag någon gammal surfare som vill testa på några nya trix på brädan!

Ha det fint!